De kinderen

De kinderen die deelnemen aan ons vakantieprogramma zijn tussen de 2 en 18 jaar oud en afkomstig uit Parijs. We kiezen bewust voor kinderen uit Frankrijk omdat het in België niet mogelijk is om kinderen die nog gewoon bij hun ouders wonen, een vakantie te laten beleven in een ander gezin. We kennen uiteraard wel de pleegzorg maar daar ligt de vertreksituatie, het doel van de opvang en het gevraagde engagement helemaal anders. Pleegzorg is er voor kinderen die tijdelijk niet meer bij hun ouders kunnen wonen en daarom voor een bepaalde periode in een ander gezin opgevangen worden. De Franse kinderen wonen bij hun ouders en komen enkel voor een vakantie naar België.

Roots

De meerderheid van de kinderen (98%) die met onze organisatie in België op vakantie komt heeft Afrikaanse roots. Deze kinderen zijn bijna allemaal in Frankrijk geboren maar hun ouders zijn afkomstig uit Ivoorkust, Marokko en Algerije. De meeste kinderen hebben dan ook een dubbele nationaliteit. Ze groeien op in de Franse samenleving en krijgen dus een Westerse opvoeding mee. De meeste kinderen zijn christen of moslim maar zijn niet praktiserend. Een situatie die dus vergelijkbaar is met deze in België.

Roots en Frankrijk

De meeste ouders zijn naar Frankrijk geëmigreerd uit Ivoorkust, Marokko en Algerije. De levensomstandigheden in deze landen zijn moeilijk en vaak leven gezinnen er in schrijnende omstandigheden. Net als elke ouder willen ook zij een betere toekomst voor hun kinderen, eentje vol perspectieven en kansen. Vaak komen ze in Frankrijk echter terecht in een hoogbouwappartementje in en rond Parijs. Deze appartementjes zijn zeer klein met weinig privacy en speelruimte. Als de ouders werk vinden, staan de kinderen er alleen voor. Ze zijn vaak alleen thuis en moeten op jongere broers of zussen letten. In deze gezinnen is er vaak weinig tot geen structuur, geen geld voor andere dan levensnoodzakelijke dingen en weinig tijd voor genegenheid.

Kortom, kinderen leven er meestal in een ongezonde omgeving; hun thuis is vaak geen kwalitatieve woonomgeving, er is binnen noch buiten plaats om (veilig) te spelen, de luchtvervuiling in en rond Parijs scheert hoge toppen...De hoge werkloosheid betekent bovendien dat ouders vaak niet aan werk geraken en ze niet de financiële middelen hebben om op vakantie te gaan of uitstapjes te doen. Als het wel lukt om een job te vinden dan, hebben ze vaak niet de luxe om zelf vakantie te nemen.

Roots, Frankrijk en vakantie

Wij willen deze kinderen toch de kans geven om een zorgeloze vakantie te beleven en dingen te doen waartoe ze thuis niet de kans krijgen. Door de vakantie door te brengen bij een Belgisch gastgezin, komen ze in een warm en veilig nest tot rust, leren ze een nieuw stukje van de wereld kennen, leren ze andere culturen te respecteren en wie weet, vinden ze misschien de droom en de extra motivatie om later verder te studeren en zo zelf vorm te geven aan een beter leven.